Kompleks świątynny sprzed 3300 lat

20 października 2014, 13:47

Podczas ostatniej konferencji Europejskiego Towarzystwa Archeologicznego poinformowano o odkryciu w izraelskim Tel Burna pozostałości dużego kompleksu świątynnego sprzed 3300 lat. O przeznaczeniu miejsca świadczą fragmenty maski, połączone kubki, skarabeusze oraz pitosy, duże naczynia do przechowywania żywności i wody. Na miejscu znaleziono też spalone kości zwierząt.



Bezkofeinowa kawa również dobra dla wątroby

10 października 2014, 13:17

Bez względu na zawartość kofeiny, kawa obniża poziom enzymów wątrobowych.


Wielkość i otłuszczenie języka prognostykami bezdechu sennego

7 października 2014, 12:29

Większy język z podwyższoną ilością tłuszczu może być wskaźnikiem obturacyjnego bezdechu sennego (ang. obstructive sleep apnea, OSA) u otyłych dorosłych.


© Andre Karwath, Creative Commons

W niektórych brazylijskich czekoladach wykryto ołów i kadm

5 września 2014, 06:45

Po zbadaniu kupionych w Brazylii czekolad zespół Solange Cadore stwierdził, że występują w nich potencjalnie szkodliwe dla zdrowia ołów i kadm. Ich stężenie korelowało z zawartością kakao w produkcie.


Crowbar - islandzki baton energetyczny z mąki świerszczowej

4 września 2014, 07:08

Islandczycy Bui Adalsteinsson i Stefan Thoroddsen przymierzają się do produkowania batonów energetycznych z owadów. Crowbar ma być wytwarzany z mąki świerszczowej. Panowie zaanonsowali właśnie na Twitterze, że powstał drugi prototyp.


Ryzyko nadciśnienia zależne od lokalizacji tłuszczu

2 września 2014, 10:47

Ludzie z tkanką tłuszczową zgromadzoną w rejonie brzucha są bardziej narażeni na wystąpienie nadciśnienia niż osoby z podobnym wskaźnikiem masy ciała (BMI) z tłuszczem odkładającym się w innych rejonach.


Picie słodzonych napojów w okresie dojrzewania źle wpływa na pamięć

31 lipca 2014, 06:20

Codzienne spożywanie w okresie dojrzewania napojów słodzonych syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy lub sacharozą może niekorzystnie wpływać na zdolność uczenia się i zapamiętywanie informacji.


Lody, które zmieniają kolor

28 lipca 2014, 12:55

Manuel Linares stworzył lody Xamaleón, które topiąc się, wolno zmieniają kolor.


Gniazda z korkiem z martwych mrówek

14 lipca 2014, 12:09

W lasach na południowym wschodzie Chin żyją błonkówki Deuteragenia ossarium, które chronią swoje młode, zatykając wejścia do gniazd ciałami martwych mrówek. Ukuta nazwa to skutek skojarzeń z ossuariami, jakie pojawiły się w głowie Michaela Staaba z Uniwersytetu we Fryburgu Bryzgowijskim.


Liczenie kalorii w czasie rzeczywistym

8 lipca 2014, 10:36

Specjaliści z General Electric pracują nad domowym urządzeniem, które będzie w stanie określić liczbę kalorii w daniu i przesłać dane na ten temat na smartfon użytkownika. Niewykluczone, że w przyszłości takie urządzenia można będzie wbudowywać w kuchenki mikrofalowe i inne urządzenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy